Geachte virtuele bezoeker,

Veel plezier op uw speurtocht door Warmond, het pareltje van Teylingen.

 tolhek
Het tolhek van Warmond
kees
Kees van den Aardweg voor ingang van  Mariëngaerde


 

Wethouder Bert Homan is een druk bezet man. Geen wonder want hij heeft een uitgebreide portefeuille waaronder meer inzit ( water)toerisme, recreatieve voorzieningen, openbaar groen en ook kunst, cultuur en musea. Hij doet dat overigens met veel plezier want dat hele pakket is op zijn lijf geschreven.
Plein pomp
Het plein bij de pomp

Door de samenvoeging van Sassenheim, Voorhout en Warmond is op 1 januari 2006 het unieke Teylingen ontstaan.

”Stel je voor”, begint hij enthousiast,” wil je er in de drukke randstad even op uit zit je zo in Teylingen en ben je echt buiten. Als je Warmond als uitvalsbasis neemt krijg je al een voorproefje hoe het in heel Teylingen is. Warmond is een leuk pittoresk dorpje met een link naar culinair, cultuur en natuur. Je kunt er heerlijk gevarieerd eten. De kunstgalerieën liggen rond het pleintje bij de Pomp met een aantrekkelijk luw terras waar je al vroeg en nog laat in het jaar heerlijk kunt zitten. En dan die leuke markten. Denk maar eens aan kunst- en curiosamarkt om maar eens wat te noemen en een boekenmarkt die kenners trekt uit het hele land. De zomeravondconcerten, het concert aan de Leede, orgel- en andere concerten in de Protestantse kerk aan de Herenweg zou je eerder in het buitenland verwachten dan bij je om de hoek.

kerk
Protestanse kerk
huis te Warmond

Huys te Warmont

Dan zijn er nog de grote evenementen zoals Tussen Koe & Kunst, de droge en natte Kaagweek, kortom niemand hoeft zich in Warmond te vervelen.”

Hij vervolgt:” In zo’n anderhalf uur loop je vanaf het pleintje het dorp rond. In het schitterende bos van Krantz staat het schilderachtige kasteel Huys te Warmond. Aan de Herenweg staat in de grote wei voor de buitenplaats Oostergeest het alom bekende ooievaarsnest. We hebben de Oude Kerk met de schitterend gerestaureerde ringmuur, Mariënhaven dat vroeger een seminarie was. Daar studeerden ooit in het topjaar maar liefst 1700 studenten in ‘het pastoorsfabriek’ zoals een Brabantse jongen naar huis schreef. Tegenwoordig is het een zorgcentrum.

Ooievaar
Ooievaarsnest
marienhave
Ingang Mariënhaven
Heere Schouten
De heere Schouten

Het buiten Vroenhof met zijn bijzondere bomen. Echt voor mensen die cultuur willen snuiven. Heb je deze wandeling afgerond dan ben je in een bos geweest, heb je genoten van een polderlandschap en een stukje Kagerplassen gedaan. Sportief ingesteld? Golf, Boerengolf, tennis en paardrijden is allemaal mogelijk. Maar ook kanoën en roeien.  Watersporters kunnen hun eigen boot makkelijk kwijt. Aanlegmogelijkheden genoeg. Huren van een sloep of zeilboot voor een dag of langer kan ter plekke. Voor watertoeristen een Eldorado dus. Ook fietsers en wandelaars kunnen hun hart ophalen. Het VVV kantoor in de Dorpsstraat heeft een uitgekiend aanbod aan kaarten met de mooiste en interessantste plekjes. Sinds een paar jaar kun je hier eilandhoppen. Gewoon je laten overvaren door het voetveer ‘De heere Schouten’.  

Gansen
Ganzen op Joppe
Heere Schouten
De heere Schouten, een koninklijke boot

Rondwandelen, bijzondere vogels bekijken en van het typische Hollandse polderlandschap genieten. Daarna je weer laten overvaren naar een ander eiland.”  Van oorsprong is De heere Schouten een notarisboot. De Warmondse rederij Wackerleede liet de boot acht jaar geleden in de oorspronkelijke staat restaureren. De heere Schouten heeft het verloofde prinselijk paar Maximá en Willem Alexander een paar jaar terug met andere hoogwaardigheidbekleders Dordrecht vanaf de waterkant laten zien. Niet voor niets is het op De heere Schouten vorstelijk varen. Het schip werd een midden 2004 door de gemeente Warmond gekocht en is dienst gaan doen als voetveer. Ook nu nog straalt het schip iets koninklijks uit. Homan haalt even adem en zegt lachend:” Ik heb al eens horen zeggen dat je met mij nooit over Warmond moet beginnen want dan ben ik niet meer te stoppen. Dat klopt. Ik ontdek zelf ook steeds weer nieuwe dingen. Warmond heeft mijn hart gestolen. Wie hier komt kijken begrijpt wel waarom. Niet voor niets luidt een versregel van het Warmonds Volkslied ’jij bent voor ons het mooiste dorp op aard.’ En ik wed dat dit voor iedereen geldt die hier een keer geweest is.”

Kaag
Kaagsociëteit

Aan deze SITE

werkten mee:

 

Jaap van Rij

Marjan Schavemaker

Roel Bonder.

Volkslied

Een foto rondleiding door Warmond