Teylinger notaris Mendelts maakt kennis met notarisboot
 


 

 

Warmond   De in 1908 gebouwde notarisboot heere Schouten werd in 2004 door de toenmalige gemeente Warmond gekocht en ingezet als overzetveer naar en van het eiland Zwanburgerpolder om de bekende 7 kilometer lange ANWB Zwanburgerroute rond het Joppe te lopen. Vooral in de jaren 1930 tot 1950 was deze salonboot met zijn slanke lage romp en een vrij hoge half verzonken houten opbouw met veel glas erg populair. Toen een Amsterdamse notaris dit wendbare en comfortabele scheepje om het steeds vastlopende verkeer in de hoofdstad te vermijden als een eigen watertaxi ging gebruiken kreeg het al snel in de volksmond de naam notarisboot.

 

Bij de gemeentelijke herindeling is de gemeente Teylingen de eigenaar van de heere Schouten geworden en wil als bezuiniging een deel van de exploitatie afstoten. Dat betekent dat de gemeente Teylingen eigenaar van het voetveer blijft maar dat de exploitatie  door de zelfstandige Stichting Voetveer Warmond per 1 januari 2012 zal worden overgenomen. Het bestuur van deze stichting bestaat uit schippers die als vrijwilliger de heere Schouten bemannen.

Op maandagmorgen 22 augustus rond 9.00 uur zette notaris Mendelts uit Voorhout (gemeente Teylingen) de eerste notariele stappen  met voorzitter Henk Emmerik en secretaris Warner Borggeld van de Stichting Voetveer Warmond (in oprichting) onder het toeziend oog van de Teylinger wethouder Kees van Velzen.

De heere Schouten vaart dit jaar in september van vrijdag tot en met zondag en op woensdag. Tot eind oktober alleen op zaterdag en zondag. Augustus werd begonnen met 'Uitjes op maat' wat een groot succes blijkt te zijn. Gezelschappen kunnen buiten de overzet-activiteiten de notarisboot charteren voor andere tochten naar eigen wens. Kijk hiervoor op zwanburgerroute.nl

Op de foto van links naar rechts: penningmeester Frans van Lelyveld, secretaris Warner Borgeld, voorzitter Henk Emmerik, notaris Mendelts uit Voorhout en wethouder Kees van Velzen.


Foto Jaap

Foto en tekst Jaap van Rij
Scouten