17 juli is De heere Schouten weer in de vaart, de technische problemen zijn opgelost.

Vandaag, 14 juli vaart De heere Schouten de gehele dag niet als gevolg van technische problemen aan de motor. We verwachten woensdag weer in de vaart te zijn.

Vandaag 6 juli s’middags vaart De heere Schouten niet in verband met het slechte weer en de aantrekkende wind.

Jubileumreceptie Voetveer ter gelegenheid van 20 jarig bestaan

Afgelopen donderdag 20 juni werd het twintigjarig bestaan van de Zwanburgerroute gevierd tijdens een receptie in Coazy met schippers, oud- schippers, notabelen en genodigden. Hieronder een link naar het bericht hierover in De Teyding:
Jubilerend voetveer: van gemeentelijke vrijwilligers naar onafhankelijke stichting – De Teyding

bijgewerkt 3 juni 2024

Twintigjarige Zwanburgerroute trakteert!

In juni bestaat wandel- en vaarroute “de Zwanburgerroute” twintig jaar! De vrijwilligers/schippers van salonboot “De heere Schouten” varen met veel plezierop dit prachtige scheepje over de Kagerplassen, de meesten al vele jaren. Wie jarig is trakteert, hier niet op taart, maar wél op een gratis vaartochtje. Gratis opstappen en meevaren kan op de volgende dagen: 20 juni tussen 13.30-16 uur, 20 juli, 20 augustus, 20 september en 20 oktober tussen 10-16 uur. Bevalt het u goed aan boord, dan is er de mogelijkheid “De heere Schouten” voor een privé-uitstap te huren. Voor meer informatie zie onze website: www.zwanburgerroute.nl

Foto Hans Schuurman, vrij van copyright

bijgewerkt 31 mei 2021

Voetveer 31 mei en 1 juni uit de vaart.

Als gevolg van de vele regen in de afgelopen weken is het pad over de Zwanburgerpolder gedeeltelijk niet tot slecht begaanbaar voor wandelaars. De route is derhalve gesloten en De heere Schouten is die dagen uit de vaart. Verwachting is dat zondag 2 juni de route weer beter begaanbaar is.

bijgewerkt 30 april 2024

Voetveer vaart 11 en12 mei alleen naar de Zwanburgermolen

Op 11 en 12 mei vaart het voetveer De heere Schouten in het kader van de Open molendagen tussen 10:00 en 16:00 uur gratis naar de Zwanburgermolen en terug. Een vrijwillige bijdrage voor de overtocht is welkom en gaat naar een goed doel, te weten de Voedselbank Teylingen. De reguliere wandeling kan dan niet gemaakt worden.

bijgewerkt 24 april 2014

Voetveer De heere Schouten vaart 20 jaar voor de Zwanburgerroute

Dit jaar vieren wij dat De heere Schouten voor het 20e seizoen wandelaars overzet ten behoeve van de Zwanburger wandelroute. Een van de jubileum acties is de volgende: Iedere 20e van de maanden april tot en met oktober vaart De heere Schouten gratis de passagiers ten behoeve van de Zwanburgerroute. Dit betreft ook de twee dagen, waarop De heere Schouten normaal gesproken niet vaart, 20 juni vanaf 13:30 tot 16:00 en 20 augustus van 10:00 tot16:00.

bijgewerkt 19 april 2024

Vandaag 19 april vaart De heere Schouten niet in verband met het slecht weer en de aantrekkende wind.

Voetveer De heere Schouten heeft lentekriebels!

Vanaf vrijdag 29 maart, het Paasweekend, brengt salonboot De heere Schouten wandelaars weer naar de Zwanburgerpolder in Warmond om de mooie wandeling rondom het Joppe te maken. De boot komt schitterend gepoetst uit zijn winterslaap en de schippers hebben er weer zin in het water op te gaan. Een proefvaart is begin deze week succesvol uitgevoerd.

Stap aan boord in Warmond op de hoofdsteiger van het pontje op recreatie-eiland Koudenhoorn, te bereiken via de parkeerplaats bij de VVV Warmond, Gemeentehaven 3, 2361CM Warmond. Of wandel vanuit Leiden via de Merenwijk naar de Tengnagel, het schiereiland dat ook een aanlegsteiger heeft voor het voetveer. De door vrijwillige schippers gevaren notarisboot doet altijd de mooie Zwanburgerpolder aan, waar ook in het broedseizoen over de dijk gewandeld mag worden.

De overtocht kost 2 euro en kinderen tot 8 jaar mogen gratis mee.

De polders rond ’t Joppe zijn een oase van rust midden in de drukke randstad en in de lente een broedplaats voor veel ganzensoorten, kieviten, scholeksters, grutto’s, een enkele tureluur en vele watervogels. Ook het maaibeleid in de polder wordt elk voorjaar aangepast om de broedende vogels zoveel mogelijk rust te bieden.

Honden zijn niet welkom in de Zwanburgerpolder.

Het voetveer vaart elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10 en 16.30 uur en vanaf mei ook op de woensdag. Voor meer informatie, kijk op de website: www.zwanburgerroute.nl

bijgewerkt 1 maart 2024

Begin vaarseizoen 2024 / Opening watersportseizoen bij de Jeneverboom vrijdag 12 april

Met ingang van 29 maart, goede vrijdag, is De heere Schouten weer in de vaart voor de Zwanburger wandelroute. Op vrijdag 12 april wordt door “Het Genootschap De Jeneverboom” het watersportseizoen geopend bij de Jeneverboom. Belangstellenden kunnen met De heere Schouten naar de Jeneverboom varen. Verzamelen in Park Groot Leerust. Het programma van deze gebeurtenis staat hieronder.


Einde seizoen 2023, De heere Schouten uit de vaart

De heere Schouten is ook dit weekend -het laatste van het seizoen – uit de vaart. Een combinatie van technische reparatie werkzaamheden en de te verwachten slechte weersomstandigheden komend weekend, hebben ons ( zij het met grote tegenzin) tot dit besluit gebracht. De veiligheid van passagiers en schippers is tenslotte het belangrijkste. Daarmee is het een teleurstellend laatste weekend waarmee het vaarseizoen 2023 wordt afgesloten Tot volgend jaar!!

De heere Schouten en de StrontRace
Ook bij deze 50-e Strontrace (zie www.zeilvaartcollegeworkum.nl) hebben belangstellenden aan boord van De heere Schouten weer uitgebreid van het spektakel genoten. Vanaf ca. 09.00 uur zijn de racende zeilschepen door De heere Schouten tegemoet gevaren en ze werden luidkeels verwelkomd. Park Groot Leerust werd “bedolven” onder gedroogde koemest en balen stro. De heere Schouten is ook ‘s middags uitgevaren met vele liefhebbers die -kriskras de Kagerplassen doorkruisend- de prachtige historische schepen konden bewonderen. Van zeer dichtbij konden ze iedere keer de hard werkende bemanningen aanmoedigen. Wat was het weer prachtig; nu op naar de 51-e Strontrace !!

De De StrontRace is gestart

De 2023-editie van de Strontrace is van start gegaan. Schepen zijn nu allemaal op het IJsselmeer. Via de website http://www.zeilvaartwarmond.nl/ kunnen de Strontracers via de Track and Trace nauwkeurig worden gevolgd. We verwachten ze voorlopig nog steeds dinsdag 24 oktober a.s. in Warmond.

De heere Schouten weer in de vaart

De technische problemen zijn opgelost. Daarom zal De heere Schouten op 24 oktober aanstaande de deelnemers van de Strontrace tegemoet varen. We houden de posities van de schepen in de gaten en zullen, op basis van het verloop van de wedstrijd, dinsdag een indicatie van de vertrek tijd van Park Leerust geven.

De heere Schouten vaart zondag 22 oktober niet

De heere Schouten is op zondag 22 oktober, wegens technische problemen, UIT de vaart. We hopen de problemen zo snel mogelijk op te kunnen verhelpen. Nadere informatie over het varen naar de StrontRace volgt komende dagen.

Met De heere Schouten naar de racende “Strontraceschepen” varen?

Met De heere Schouten naar de racende “Strontraceschepen” varen ? Dat kan ook dit jaar weer. De racende schepen worden op 24 oktober in Warmond verwacht. De Strontrace gaat dit jaar op 23 oktober in Workum van start om de “stront” naar de Bollenstreek te brengen. Dit is een oude handel die met de Strontrace in een modern jasje is gestoken. Al zeilend, bomend of jagend varen de skûtjes, klippers of vergelijkbare schepen van Friesland naar het geestgronden gebied in de Bollenstreek. Hoewel een deel van deze schepen niet was gebouwd voor reizen over de Zuiderzee werden ze toch vaak gebruikt om terp-aarde en mest te vervoeren. Daarom werd vroeger veelal de mest in plaatsen als Workum overgeladen in grotere schepen, beter Zuiderzeewaardig. Warmond was hierbij van oudsher een belangrijke bestemming. Sinds 1974 wordt tijdens de herfstvakantie op dit traject Workum – Warmond de Strontrace gevaren. De racende schepen varen in drie klassen, namelijk de lichte-, zware- en vrije klasse. Ze kunnen door iedereen worden gevolgd met de link https://tt.zeilvaartwarmond.nl. Afhankelijk van het (wind) weer, worden de Strontracers op dinsdag 24 oktober in Warmond verwacht. De heere Schouten ligt op die dag in Park Groot Leerust gereed om de racende schepen tegemoet kunnen te varen. 

Einde van het vaarseizoen aanstaande

29 Oktober sluiten we het vaar seizoen van De heere Schouten af. Als U nog dit jaar de Zwanburger route wilt lopen, dan kan dat nog op 20,21,28 en 29 oktober.

Vaarschema De heere Schouten Open Monumentendagen / Schippertjesdagen 9 &10 september 2023

Zaterdag 9 en zondag 10 september worden weer de Schippertjesdagen / Open Monumentendagen georganiseerd in Warmond. Tijdens deze dagen kunt u met De heere Schouten naar de Zwanburgermolen worden gebracht voor een rondleiding. De heere Schouten is van 11:00 tot 16:00 hiervoor in de vaart, en vertrekt ook dan van onze vaste steiger op Koudenhoorn. Als gevolg hiervan kan deze dagen de reguliere wandeling niet gelopen worden.

Hieronder het programma en een zeer lezenswaardig boekje over de monumenten in Warmond en een kaartje met de wandel- en fietsroute.

———————-

Nieuwe borden

20 Juli heeft de gemeente Teylingen nieuwe borden geplaatst om de herkenbaarheid van de aanlegplaatsen van De heere Schouten op de wandelroute te verbeteren. Zowel op Koudenhoorn als op de Tengnagel is een groot bord geplaatst met de belangrijkste informatie over vaardagen en vaartijden. De Stichting Voetveer Warmond is blij met deze nieuwe borden.

Bord op Koudenhoorn
Steiger Tengnagel
Informatiebord bij de steiger Tengnagel wordt geplaatst.

———————————–

Zondag 16 Juli 2023 is De heere Schouten, varend voor de Zwanburgerroute, tot in ieder geval 13:00 uur niet in de vaart vanwege te veel wind..

14 mei molendag De heere Schouten vaart voor Oekraïne

Op 14 mei vaart De heere Schouten naast gebruikelijke route naar de Zwanburgerpolder, ook naar de Zwanburgermolen, het is dan nationale molendag. U kunt dan de Zwanburgermolen bezoeken. Die dag wordt er geen standaard vaargeld geheven. De opbrengst van alle vrijwillige bijdragen van alle gebruikers van het veer gaan naar Oekraïne via giro 555.

DCIM100MEDIADJI_0015.JPG

Op Koningsdag ,27 april, vaart De heere Schouten

Op Koningsdag 27 april is De heere Schouten in de vaart en kan de Zwanburgerpolderroute gelopen worden.

Op Koningsdag 27 april is De heere Schouten in de vaart en kan de Zwanburgerpolderroute gelopen worden.

Opening Vaarseizoen bij de Jeneverboom

Ook dit jaar heeft De heere Schouten weer diensten verleend ten behoeve van de opening van het vaarseizoen bij de Jeneverboom, zie foto’s hieronder.

Start vaarseizoen: aanleggen bij Jeneverboom
Start vaarseizoen : bij Jeneverboom

Vrijdag 14 april De heere Schouten eerder uit de vaart

Aanstaande vrijdag, 14 april, gaat De heere Schouten om 15.00 uur uit de reguliere vaart i.v.m. de officiële opening van het vaarseizoen bij de Jeneverboom.

Start nieuwe vaarseizoen 2023

Op vrijdag 31 maart is de De heere Schouten weer in de vaart gegaan en kan de Zwanburgerroute weer volledig gewandeld worden.

Vanaf 10.00 uur liggen we, in april op vrijdag, zaterdag en zondag, weer op onze gebruikelijke plaats aan de steiger op Koudenhoorn om U over te zetten naar de Zwanburger polder voor een prachtige wandeling. Het notarisbootje De heere Schouten bestaat 115 jaar, waarvan 19 jaar onder de vlag van de Zwanburgerroute

Er is een vogel uitkijkpost op de Strengen, het schiereiland vóór de Tengnagel, direct na de brug over de “Groote Sloot” naar links. Uitkijkpost ligt op een verhoging. Voor vogelaars zeker interessant, omdat het eiland de Strengen heringericht is als plas-dras gebied en daardoor aantrekkelijk als broedgebied voor weide- en watervogels.

De uitkijkpost ligt mooi op onze wandelroute lopend vanaf de Tengnagel naar de Broek- en Simontjespolder. Dan is het dus net vóór de brug over de “Groote Sloot”  rechtsaf.

De proefvaart vond woensdag 29 maart plaats en verliep vlekkeloos.

De heere Schouten is tijdens de winter weer grondig onder handen genomen door een paar schippers en ziet er weer tip top uit.

Proefvaart 29 maart 2023

______________________________________________________________________________

Einde vaarseizoen 2022- De heere Schouten uit het water

Elk jaar, aan het einde van het vaarseizoen, wordt De heere Schouten uit het water getild voor inspectie, schoonmaak en het uitvoeren van kleine reparaties aan romp en interieur. Een team van 11 schippers verzamelde op 2 november om 10 uur voor traditionele koffie met appelgebak als aftrap van de werkzaamheden.

Nadat de innerlijke mens versterkt is, gaat de groep aan de slag. Onderstaand een paar foto’s van deze ochtend.

De heere Schouten op de Open Monumentendagen 10 en 11 september

Tijdens de Open Monumentendagen heeft De heere Schouten vele “molenvaarten” uitgevoerd naar en van de Zwanburgermolen.

Er werden bijna 300 belangstellenden naar en van de molen gevaren. De vele blije gezichten van (héél) jong en (beetje) oud maakten duidelijk dat iedereen blij en positief verrast was door de prachtige notarisboot en de zéér indrukwekkende Zwanburgermolen. 

In en om de molen werden de bezoekers rondgeleid door de molenaars; ook voor hen was het hard werken en héél gezellig. Graag rekenen we voor volgend jaar op wéér zo’n prachtig molen-weekend.

Varen tijdens de SchippertjesdagenOpen Monumentendagen

In het weekeinde van 10 en 11 september is het Open Monumentendag. In Warmond hebben dan ook Schippertjesdagen plaats op en rond de Gemeentehaven. De heere Schouten mag bij deze bijzondere evenementen niet ontbreken. Gedurende beide dagen vaart ons voetveer van  11:00 tot 16:30 uur vanaf de steiger op Koudenhoorn, tegenover Coazy, naar de Zwanburgermolen en terug. In de Zwanburgermolen krijgt U vervolgens een rondleiding.

Gedurende dit weekeinde wordt onze reguliere dienst over ’t Joppe ten behoeve van de Zwanburgerroute dus NIET gevaren. 

Het boekje over de monumentendagen en het programma met wandelroute 2022 kunt U downloaden met onderstaande links.

——-

Update 15 juli 2022: Onderhoud heers Schouten

Dankzij de niet aflatende inzet van twee schippers wordt De heere Schouten in picobello conditie gehouden. Kleine beschadigingen, ontstaan bij het veelvuldig aanleggen en wegvaren, met name met harde wind, zijn alle weer hersteld. Zo de was de naam aan stuurboord zijde gedeeltelijk weg en die is weer in ere hersteld. De heere Schouten (uit 1908) ziet er weer als nieuw uit. We varen als vanouds rond met wandelaars, en buiten de gewone dienstregeling met privé rondvaarten.

De heere Schouten aan de steiger op Koudenhoorn

De heere Schouten heeft 14 en 15 mei voor Oekraïne gevaren

In het afgelopen weekend voer De heere Schouten voor Oekraïne en naast de gebruikelijke route ook naar molens. Het was een zeer goed weekend met veel wandelaars en molenbezoekers. Ondanks de ellende in Oekraïne was de sfeer positief; men droeg graag en ruim bij aan het gewaardeerde initiatief. Alles tezamen is er Euro 213,30 bijeen gevaren.

Een prima opbrengst en dit bedrag is inmiddels overgemaakt naar giro 555.

De Heere Schouten vaart voor Oekraïne 14 en 15 mei

Het antieke voetveer De heere Schouten vaart komend weekeinde, 14 en 15 mei, voor hulp aan Oekraïne. Ter gelegenheid van het Nationale Molenweekeinde wordt bovendien zaterdag de Zwanburgermolen in de reguliere vaarroute over ’t Joppe opgenomen. Als de molen ook zondag te bezoeken is, wordt dit fraaie poldermonument ook dan aangedaan.

Uiteraard kunnen wandelaars het komende weekeinde met De heere Schouten de Zwanburgerpolder bezoeken. Het is momenteel een bijzondere periode om naar de polder te gaan, want het is nu heuse kraamkamer met honderden jonge vogels zoals ganzen, scholeksters, kieviten en een enkele tureluur.

Het antieke voetveer vaart vanaf 10 tot 16.30 uur. We vertrekken vanaf de steiger op het recreatie-eiland Koudenhoorn nabij brasserie Coazy. De overtocht van en naar de polder kost €2. De totale opbrengst van het weekeinde, inclusief de fooien, is bestemd voor giro 555.

_______________________________

Oudere nieuws onderwerpen

Op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei, vaart De heere Schouten ook.

De heere Schouten vaart op Koningsdag

Koningsdag is een uitgelezen kans om de koninklijke historie van De heere Schouten te ervaren. Dat betekent : tussen 10.00 uur en 16.00 uur opstappen, dicht bij “de kroon” zitten en dan varen, wandelen, varen… U bent van harte welkom!

Opening vaarseizoen bij Jeneverboom

Vrijdag 8 april werd bij de Jeneverboom aan de Sprietlaak in Warmond het watersportseizoen 2022 geopend op geheel eigen wijze en volgens goede traditie. Dankzij de drijvende krachten in en om het Jeneverboom- gezelschap, het Warmonds Schippertjeskoor en enkele enthousiaste veerdiensten was het weer een fantastische start. Ook voor De heere Schouten was het duidelijk: We zijn weer vol in de vaart.

Jeneverboomgezelschap stapt aan wal
Warmonds Schipperskoor bij de Jeneverboom

1 April 2022, vaarseizoen van De heere Schouten weer begonnen

De heere Schouten is weer in de vaart. Op 29 maart 2022 gleed De heere Schouten de loods uit voor de proefvaart 2022. Er werd door 3 schippers geproefd en gevaren.

Dankzij de inzet van enkele schippers en de onderhoudstechniek van jachtwetf Juffermans ziet de boot er weer prachtig uit. Het tevreden gesnor van de motor maakte duidelijk dat het vaarseizoen nu echt is begonnen.

Op 1 april was om 10.00 uur de echte start voor de Zwanburgerroute.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com