14 mei molendag De heere Schouten vaart voor Oekraïne

Op 14 mei vaart De heere Schouten naast gebruikelijke route naar de Zwanburgerpolder, ook naar de Zwanburgermolen, het is dan nationale molendag. U kunt dan de Zwanburgermolen bezoeken. Die dag wordt er geen standaard vaargeld geheven. De opbrengst van alle vrijwillige bijdragen van alle gebruikers van het veer gaan naar Oekraïne via giro 555.

DCIM100MEDIADJI_0015.JPG

Op Koningsdag ,27 april, vaart De heere Schouten

Op Koningsdag 27 april is De heere Schouten in de vaart en kan de Zwanburgerpolderroute gelopen worden.

Op Koningsdag 27 april is De heere Schouten in de vaart en kan de Zwanburgerpolderroute gelopen worden.

Opening Vaarseizoen bij de Jeneverboom

Ook dit jaar heeft De heere Schouten weer diensten verleend ten behoeve van de opening van het vaarseizoen bij de Jeneverboom, zie foto’s hieronder.

Start vaarseizoen: aanleggen bij Jeneverboom
Start vaarseizoen : bij Jeneverboom

Vrijdag 14 april De heere Schouten eerder uit de vaart

Aanstaande vrijdag, 14 april, gaat De heere Schouten om 15.00 uur uit de reguliere vaart i.v.m. de officiële opening van het vaarseizoen bij de Jeneverboom.

Start nieuwe vaarseizoen 2023

Op vrijdag 31 maart is de De heere Schouten weer in de vaart gegaan en kan de Zwanburgerroute weer volledig gewandeld worden.

Vanaf 10.00 uur liggen we, in april op vrijdag, zaterdag en zondag, weer op onze gebruikelijke plaats aan de steiger op Koudenhoorn om U over te zetten naar de Zwanburger polder voor een prachtige wandeling. Het notarisbootje De heere Schouten bestaat 115 jaar, waarvan 19 jaar onder de vlag van de Zwanburgerroute

Er is een vogel uitkijkpost op de Strengen, het schiereiland vóór de Tengnagel, direct na de brug over de “Groote Sloot” naar links. Uitkijkpost ligt op een verhoging. Voor vogelaars zeker interessant, omdat het eiland de Strengen heringericht is als plas-dras gebied en daardoor aantrekkelijk als broedgebied voor weide- en watervogels.

De uitkijkpost ligt mooi op onze wandelroute lopend vanaf de Tengnagel naar de Broek- en Simontjespolder. Dan is het dus net vóór de brug over de “Groote Sloot”  rechtsaf.

De proefvaart vond woensdag 29 maart plaats en verliep vlekkeloos.

De heere Schouten is tijdens de winter weer grondig onder handen genomen door een paar schippers en ziet er weer tip top uit.

Proefvaart 29 maart 2023

______________________________________________________________________________

Einde vaarseizoen 2022- De heere Schouten uit het water

Elk jaar, aan het einde van het vaarseizoen, wordt De heere Schouten uit het water getild voor inspectie, schoonmaak en het uitvoeren van kleine reparaties aan romp en interieur. Een team van 11 schippers verzamelde op 2 november om 10 uur voor traditionele koffie met appelgebak als aftrap van de werkzaamheden.

Nadat de innerlijke mens versterkt is, gaat de groep aan de slag. Onderstaand een paar foto’s van deze ochtend.

De heere Schouten op de Open Monumentendagen 10 en 11 september

Tijdens de Open Monumentendagen heeft De heere Schouten vele “molenvaarten” uitgevoerd naar en van de Zwanburgermolen.

Er werden bijna 300 belangstellenden naar en van de molen gevaren. De vele blije gezichten van (héél) jong en (beetje) oud maakten duidelijk dat iedereen blij en positief verrast was door de prachtige notarisboot en de zéér indrukwekkende Zwanburgermolen. 

In en om de molen werden de bezoekers rondgeleid door de molenaars; ook voor hen was het hard werken en héél gezellig. Graag rekenen we voor volgend jaar op wéér zo’n prachtig molen-weekend.

Varen tijdens de SchippertjesdagenOpen Monumentendagen

In het weekeinde van 10 en 11 september is het Open Monumentendag. In Warmond hebben dan ook Schippertjesdagen plaats op en rond de Gemeentehaven. De heere Schouten mag bij deze bijzondere evenementen niet ontbreken. Gedurende beide dagen vaart ons voetveer van  11:00 tot 16:30 uur vanaf de steiger op Koudenhoorn, tegenover Coazy, naar de Zwanburgermolen en terug. In de Zwanburgermolen krijgt U vervolgens een rondleiding.

Gedurende dit weekeinde wordt onze reguliere dienst over ’t Joppe ten behoeve van de Zwanburgerroute dus NIET gevaren. 

Het boekje over de monumentendagen en het programma met wandelroute 2022 kunt U downloaden met onderstaande links.

——-

Update 15 juli 2022: Onderhoud heers Schouten

Dankzij de niet aflatende inzet van twee schippers wordt De heere Schouten in picobello conditie gehouden. Kleine beschadigingen, ontstaan bij het veelvuldig aanleggen en wegvaren, met name met harde wind, zijn alle weer hersteld. Zo de was de naam aan stuurboord zijde gedeeltelijk weg en die is weer in ere hersteld. De heere Schouten (uit 1908) ziet er weer als nieuw uit. We varen als vanouds rond met wandelaars, en buiten de gewone dienstregeling met privé rondvaarten.

De heere Schouten aan de steiger op Koudenhoorn

De heere Schouten heeft 14 en 15 mei voor Oekraïne gevaren

In het afgelopen weekend voer De heere Schouten voor Oekraïne en naast de gebruikelijke route ook naar molens. Het was een zeer goed weekend met veel wandelaars en molenbezoekers. Ondanks de ellende in Oekraïne was de sfeer positief; men droeg graag en ruim bij aan het gewaardeerde initiatief. Alles tezamen is er Euro 213,30 bijeen gevaren.

Een prima opbrengst en dit bedrag is inmiddels overgemaakt naar giro 555.

De Heere Schouten vaart voor Oekraïne 14 en 15 mei

Het antieke voetveer De heere Schouten vaart komend weekeinde, 14 en 15 mei, voor hulp aan Oekraïne. Ter gelegenheid van het Nationale Molenweekeinde wordt bovendien zaterdag de Zwanburgermolen in de reguliere vaarroute over ’t Joppe opgenomen. Als de molen ook zondag te bezoeken is, wordt dit fraaie poldermonument ook dan aangedaan.

Uiteraard kunnen wandelaars het komende weekeinde met De heere Schouten de Zwanburgerpolder bezoeken. Het is momenteel een bijzondere periode om naar de polder te gaan, want het is nu heuse kraamkamer met honderden jonge vogels zoals ganzen, scholeksters, kieviten en een enkele tureluur.

Het antieke voetveer vaart vanaf 10 tot 16.30 uur. We vertrekken vanaf de steiger op het recreatie-eiland Koudenhoorn nabij brasserie Coazy. De overtocht van en naar de polder kost €2. De totale opbrengst van het weekeinde, inclusief de fooien, is bestemd voor giro 555.

_______________________________

Oudere nieuws onderwerpen

Op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei, vaart De heere Schouten ook.

De heere Schouten vaart op Koningsdag

Koningsdag is een uitgelezen kans om de koninklijke historie van De heere Schouten te ervaren. Dat betekent : tussen 10.00 uur en 16.00 uur opstappen, dicht bij “de kroon” zitten en dan varen, wandelen, varen… U bent van harte welkom!

Opening vaarseizoen bij Jeneverboom

Vrijdag 8 april werd bij de Jeneverboom aan de Sprietlaak in Warmond het watersportseizoen 2022 geopend op geheel eigen wijze en volgens goede traditie. Dankzij de drijvende krachten in en om het Jeneverboom- gezelschap, het Warmonds Schippertjeskoor en enkele enthousiaste veerdiensten was het weer een fantastische start. Ook voor De heere Schouten was het duidelijk: We zijn weer vol in de vaart.

Jeneverboomgezelschap stapt aan wal
Warmonds Schipperskoor bij de Jeneverboom

1 April 2022, vaarseizoen van De heere Schouten weer begonnen

De heere Schouten is weer in de vaart. Op 29 maart 2022 gleed De heere Schouten de loods uit voor de proefvaart 2022. Er werd door 3 schippers geproefd en gevaren.

Dankzij de inzet van enkele schippers en de onderhoudstechniek van jachtwetf Juffermans ziet de boot er weer prachtig uit. Het tevreden gesnor van de motor maakte duidelijk dat het vaarseizoen nu echt is begonnen.

Op 1 april was om 10.00 uur de echte start voor de Zwanburgerroute.